fbpx

Заявете безплатна консултация: 0887 84 52 95

Блог

недвижим имот продажба

Това е тежък и важен избор, който се взема трудно, защото е един от най-важните в живота. В случая ще поговорим, като цяло в България или по конкретно за недвижими имоти в гр. София.

Покупката на собствен дом на първо място е една голяма емоция и отговорност, а дома сам по себе си го свързваме с уют, топлина и радост.

В обкражението на всеки човек има някой, който живее под наем, а не е закупил собствен недвижим имот. Оправданието на повечето е, че ако се вземе банков кредит с ипотека и нещо се случи, банката ще вземе апартамента. A това дали е точно така ?

Отваряме едно голяма скоба, че винаги когато имате финансови трудности, може да се свържете с банката и да поискате отсрочка на кредита, защото ако влезете в списъка на НЕкоректните платци, банката бива санкционирана финансово затова от БНБ ( Българска народна банка ) и тя няма интерес „да не Ви влезе в положение“.

Към всеки ипотечен кредит има застроховка живот, имущество и безработица, това е още един фактор, който Ви дава сигурност. Другото главно е, че основната печалба на банката е от плащането на кредита, а не от отнемането на имота. Така, че банката няма финансова изгода да Ви го вземе.

Това може да стане в краен случай, в който не сте плащали месеци наред, вноските по банковия кредит и не сте осъществили контакт с банката. От друга страна процедурата по отнемането на имот е тежка и тромава, което е още един фактор, който принуждава банките да не достигат такива крайности.

България е една от малкото страни в света, в които, ако се закупи недвижим имот с банка, имота е на ваше име, а ипотеката е вписана, като тежест към апартамента, което ви дава право да се разпореждате с него, както сметнете за добре.

И при ипотеката, и при наема има финасов ангажимент и с наемодателя също се сключва договор, в който също задължава, че всеки месец от 1-во до 5-то число, трябва да се плати наема. Често наемната цена е по-голяма от месечната вноска по ипотеката.

От нашата практика сме разбрали, че средно хората живеят под наем между 10 и 15 години и след това решават да закупят собствено жилище.

Да кажем, че средната наемна цена на двустаен апартамент в гр. София е 700 лeвa, това са на година по 8 400 лeвa, а като се умножи по 15 години прави 126 000 лeва.

Покупката на двустаен апартамент е между 200 000 – 250 000 лева според зависи от квартала, квадратурата и състоянието на имота. Тук може да си отговорите на върпоса, къде са отишли вашите пари! Купихте на наемодателя още един апартамент, а вашите пари са на вятъра, защото един вид тези пари са изхарчени, а не спестени и нямате собствен имот, и покрив над главата.

Когато закупите собствено жилище, след време, ако решите може да го продадете и ще сте почти сигурно на печалба, защото София за жалост е превърната в град-държава и хората от по-малките населени места се местят тук, което само по себе си води до търсене и затова цените на имотите или ще растът на горе или ще запазят сегашните си стойности.

Друг важен фактор за цените на недвижмите имоти е покачването на ток, вода, гориво, а имотите се взаимно свързани с всички фактори, така, че е малко вероятно да има спад на цените, а ако го има ще е нещо временно, което ще премине за 2-3 години.

За финал ще завършим с една стара българска поговорка, която гласи следното: „Човек не построи ли дом, не отгледа ли дете и не засади поне едно дръвче, все едно е живял напразно!“