fbpx

Заявете безплатна консултация: 0887 84 52 95

Блог

Ново или старо строителство

Това е един от големите въпроси, който седи пред по – голямата част от купувачите. В следващите редове ще изложим някои факти, с които всеки трябва да е запознат преди да избере, в каква сграда да закупи жилище.

ново строителство

Новото строителство се отличава с модерната си визия, която привлича голяма част от младите хора. Спазват се последните тенденции в строителството и архитектурата, което води до по – голяма енергийна ефективност, съответно с по – ниски сметки за отопление, по – добра шумоизолация. Новите сгради имат гаранция за строителство и качество, която в повечето случаи е 10 години и  не се налагат последващи ремонтни дейности. Нови ВиК и ел. инсталации, дограма, луксозни и добре поддържани общи части, възможността да бъдеш първи собственик. Ако се закупи в ранен етап на строителство, имате и възможност за избор на етаж, изложение, а също така и на промяна на вътрешното разпределение на апартамента.

Сред недостатъците са немалкият процент общи части, включени  в цената на имота. Не може да бъде пренебрегнат фактът, че има и случаи на некачествено строителство или при покупка на зелено, риск от недовършване на сградата. За това купувачът трябва да има добър брокер, който да го осведоми и да му помогне да направи правилния избор. В някои случаи има и високи такси за управление на сградата, скъпи или липсващи паркоместа.

старо строителство

Старото строителство има добре развита инфраструктура, всякакви комуникации, големи междублокови пространства и места за паркиране. Достатъчно зелени площи, които да осигурят комфортан на живущите. По – ниски данъци. Имат добро вътрешно разпределение, с големи стаи и отделна кухня, което прави една стая повече.

Минусите идват от външния вид на сградите, лошо поддържаните общи части, за които често се случва да се събират допълнително пари за ремонт. Стари топлоизолации, с по – високи сметки за отопление, които също се дължат и на кражби, стари инсталации, за които се плаща даже и да не се ползват. Криви и тънки стени (при панелите). Панелите имат срок на годност от 50 до 80г., според различни източници. Някои от тях са достигнали тази възраст.

В крайна сметка избора дали да бъде ново или старо строителство е строго индивидуален. Съветът от нас е да направите сравнение, след като сте вече информирани и след това да вземете решение, спрямо вашите нужди и критерии.