fbpx

Заявете безплатна консултация: 0887 84 52 95

Блог

недвижими имоти софия

Покупката на недвижим имот е една емоция, която е като влюбване. В повечето случаи купувачът трябва да остане здраво стъпил на земята, защото често като сме влюбени, сме под емоция и правим грешки, които имат фатални последствия и често са необратими.

За да направим правилния избор на жилище, трябва да изясним критериите, с които не бихме направили компромис. Най – важните за един имот са: локация, състояние, цена. Нещото, което не можем да променим в едно жилище е локацията! Всичко останало е поправимо. Можем да го ремонтираме, можем да го преустроим, но локацията не можем променим, защото жилището не е вещ, която можем да преместим.

Друго нещо, което е изключително важно е как ще купувате, с лични средства или с кредит? Когато се ползва ипотека, трябва да си направим хубаво сметка, какъв бюджет от месечните приходи бихме могли да заделяме за кредита?! Ние от Сердика Недвижими Имоти съветваме нашите клиент, да сключат дгоовор с банката за повече години, за по – малка месечна вноска, защото трябва да се предвиди, че в определен момент може да останете без работа, да се случи нещо, което да обърне живота Ви на 360 градуса и след това да не можете да плащате редовно ипотеката. В общи линии трябва да сте предпазливи и да мислите в бъдеще, защото то е пред Вас и не знаете, какво Ви чака занапред.

Към покупката трябва да предвидите между 4 – 5%  такси от продажната цена, които дължите към нотариус, местен данък за придобиване, такса вписване, ипотека, такси към банка, оценка на имот.

Ипотеките биват два вида, законна или договорна. Когато кредитът е равен или по – малък от продажната цена, се вписва молба за законна ипотека, а ако кредитът е по – голям от продажната цена, се учредява договорна ипотека, под формата нотариален акт.

При покупка трбява да предвидите следните ткаси:

–  законна ипотека – 0,5%  от стойността на кредита

– договорна ипотека – 1% от стойността на кедита

–  данък придобиване на имот от 2020г. за София нарасна от 2,5% на 3% от продажната цена

– такса вписване 0,1%  от продажната цена

– нотариални такси са от 0,5% до 1% в зависимост от цената на имота

–  оценките на имот варират между 120 – 150лв за апартаменти и 200 – 250лв за къщи

Съветвами Ви, когато решите да закупите жилище, първо да направите проучване, да изясните вашите потребности и след това да направите стъпки към покупка на така мечтания дом за Вас!